Home » Descoperă Preistoria » Entelodontii – Porcii din Iad

Entelodontii – Porcii din Iad

Publicat: 13.02.2009
Imaginati-va niste fiinte alcatuite parca din parti apartinand unor mistreti, hipopotami, bizoni, ursi si tigri. Ei bine, exercitiul de imaginatie poate lua sfarsit! Acum multe milioane de ani, astfel de fapturi, rude indepartate ale porcilor de astazi, erau incoronate, la propriu, regi ai tuturor animalelor din acele vremuri. Nu aveau rivali. Niciun alt animal nu se incumeta sa le stea in fata. Erau cumpliti la infastisare si devastatori in manifestare... Isi meritau cu prisosinta porecla de “Porcii Terminator” data de primii paleontologi care i-au descris. Bine ati venit in lumea lor!

Imaginati-va niste fiinte alcatuite parca din parti apartinand unor mistreti, hipopotami, bizoni, ursi si tigri. Ei bine, exercitiul de imaginatie poate lua sfarsit! Acum multe milioane de ani, astfel de fapturi, rude indepartate ale porcilor de astazi, erau incoronate, la propriu, regi ai tuturor animalelor din acele vremuri. Nu aveau rivali. Niciun alt animal nu se incumeta sa le stea in fata. Erau cumpliti la infastisare si devastatori in manifestare… Isi meritau cu prisosinta porecla de “Porcii Terminator” data de primii paleontologi care i-au descris. Bine ati venit in lumea lor!

Scena vietii pe Terra a fost strabatuta de multe fapturi ciudate, imense, stranii, cu aparenta inspaimantatoare. Dinozauri enormi, crocodili mari cat un iaht, dinozauri zburatori de dimensiunea unui avion de clasa mica, ursi, lupi, lei, tigri si hiene cu mult mai mari si mai sangerosi decat cei din prezent. Bizoni si bouri impunatori, plus multe alte animale reconstituite de paleontologi, pe care le contemplam astazi sub imperiul sentimentelor de groaza, admiratie sau respect. Ei erau adevarati stapani ai trecutului planetei.

Aparuti parca din imaginatia debordanta a unor creatori de benzi desenate, nuvele fantasy sau jocuri de calculator, Porcii Terminator au ramas cumva pe nedrept necunoscuti pentru marea majoritate a oamenilor. Prin aceste animale de cosmar, natura a dorit parca sa arate oamenilor ca este cu un pas inaintea lor atunci cand vine vorba de crearea unor fapturi greu de imaginat. Insa prin aparitia Entelodontilor, evolutia parca s-a oprit in loc oferind lumii vii de acum 45 milioane ani, pradatorii absoluti ai acelei perioade.

Monstrii Naturii la “superlativ”
Entelodontii au facut parte dintr-un grup de mamifere artiodactyle nerumegatoare asemanatoare mistretilor din zilele noastre. Asemanarile se opresc insa aici. Porcii Terminator apartineau suprafamiliei Entolodondidae. Din fericire, pentru cei slabi de inger, toti membrii acestui grup de mamifere de cosmar au disparut cu mult timp in urma.

Au aparut in urma cu 45 de milioane de ani, pentru a domina fara drept de apel, padurile stranii din Asia, Europa si America de Nord in perioadele Oligocenului si ale Miocenului timpuriu. Ca infatisare aratau cumva ca niste versiuni gigante ale porcilor facoceri care traiesc astazi in savanele africane. Precum alte mamifere artiodactyle, aveau doua copite. Trupurile le erau masive, boturile lungi, asemanatoare mai degraba unor guri de crocodilo-hipopotami decat unor rude indepartate ale porcilor. Armele lor se compuneau dintr-un set complet de dinti, alcatuit din incisivi dezvoltati, canini enormi si molari simpli dar puternici. La prima vedere, pare dentitia unor animale omnivore. La o analiza mai atenta, resturile osteologice ale tuturor entelodontilor dezvaluie surprize sumbre

Nu foarte inteligenti, dar invulnerabili
Aceste creaturi greu de catalogat au instaurat o adevarata tiranie peste toate animalele inceputurilor de lume. Nici chiar temutul Hyaenodon horridus nu indraznea sa infrunte un Entelodont care intentiona sa-i fure prada. Porcii din iad nu se temeau de nimic. Atacau chiar si puii gigantului Indricotherium, probabil cel mai mare mamifer care a trait vreodata pe Terra. Cele mai mari specii de Entelodonti aveau insa un creier care de-abia atingea dimensiunile unei portocale! In ciuda acestui aparent handicap, entelodontii au demonstrat ca nu este neaparat nevoie sa fii un animal inteligent pentru a supravietui, atunci cand dimensiunea, ferocitatea si infatisarea monstruoasa ofera solutii mai potrivite pentru dominarea lumii inconjuratoare decat inteligenta, atribut atat de apreciat in zilele noastre…Cei mai mari entelodonti erau de dimensiunea unui bizon adult, fiind echipati cu niste maxilare mai impresionante decat cele ale unui crocodil de Nil adult.

Ucigasi, hoitari si luptatori
Paleontologii care i-ai descris pentru prima data erau convinsi ca se afla in fata unor specii de porci fosili supradimensionati, adaptati unui regim alimentar omnivor, precum toate suidele salbatice de astazi. Cel care a daramat aceste mituri, prezentand lumii cele mai infioratoare mamifere fosile, a fost nimeni altul decat reputatul paleontolog Robert “Bob” Bakker. Nimeni altul decat cercetatorul care a demonstrat pentru prima data ca dinosaurienii sunt de fapt …pasari.

Conform studiilor efectuate de Bob Bakker asupra speciilor mari de entelodonti precum Daeodon, Archaeotherium si Entelodont, aceste fiare ale trecutului ascundeau in oasele lor fosile o alta poveste. Povestea unor pradatori ucigasi desavarsiti, a unor omnivori si hoitari oportunisti si, nu in ultimul rand, saga unor luptatori neostoiti. Primul indiciu asupra naturii de pradatori atroce a entelodontilor a fost observata de dr, Bakker cand a studiat conformatia toracica a Porcilor din Iad. Entelodontii aveau un abdomen suplu, tipic unor canide sau hienide. Semn clar al unor animale care alearga dupa prada. In plus, talia si maxilarele lor enorme erau indeajuns de intimidante pentru orice animal din acea perioada.

Erau cu adevarat lei, hiene, ursi, gheparzi si hipopotami intr-un singur animal! Masculii Porcilor Terminator purtau deseori lupte dure pentru accesul la femele. Stau marturie in acest sens nu doar cicatricile imprimate pe dintii si maxilarele acestora, cat si protuberantele osoase care impodobeau mandibulele. Protuberantele respective serveau in principal drept atenuatoare de soc in timpul luptelor, cand masculii isi izbeau capetele sau incercau sa zdrobeaza intr-o singura muscatura botul adversarului. Fizionomia faciala a Entelodontilor era intregita de cate o formatiune osoasa situata in apropierea orbitelor, care avea rolul de a devia eventualele muscaturi ale adversarilor, muscaturi care ar fi putut pune in pericol ochii sau urechile masculului luptator.

Craniile celor mai mari specii de Entelodonti depaseau lungimea de un metru iar testele si studiile de laborator vin cu o noua informatie socanta. Aceste fiare de acum multe milioane de ani erau capabile de o forta impresionanta a muscaturii. Un Entelodont putea sa rupa o masina de 4 locuri in bucati, intr-atat de solide erau falcile sale. Cercetatorii presupun ca datorita creierului putin dezvoltat, entelodontii nu erau nici pe departe asemanatori porcilor din prezent, considerati cele mai inteligente mamifere, dupa delfini, cimpanzei si elefanti.

Daeodon – Porcul Suprem !
Cel mai mare si mai inspaimantator dintre toti entelodontii a fost fara indoiala teribilul Daeodon shoshonensis care a stapanit pamanturile Americii in timpul Miocenului timpuriu, mai precis acum circa 18 milioane ani. Evolutia sa se suprapune cu aparitia primelor preerii si intinderi ierboase de pe continentul Nord American. Resturile de Daeodon fosile au fost descrise pentru prima data de celebrul paleontolog Edward Drinker Cope dupa ce acesta a descoperit primul schelet de Daeodon in siturile paleontologice de la Agate Springs, din Sioux County, Nebraska, undeva la sfarsitul secolului al XIX-lea. Cope este cel care l-a descoperit si pe ursul din cosmarul mamutilor, Arctodus simus.

Daeodon shoshonensis era o creatura cu adevarat imensa. Corpul sau depasea lungimea de 3 metri, inaltimea la umar se apropia de 2 metri, iar greutatea ajungea in jurul valorii de o tona! In ciuda acestor dimensiuni, Daeodon era un pradator rezistent care putea alerga neobosit dezvoltand viteze impresionante pentru un animal cu un asemenea gabarit. Craniul sau era mai masiv decat al oricrui reprezentant al Creodontelor, mamifere carnivore primitive care se aflau la apogeu in perioada Miocenului. Parea asemantator cumva cu craniul unui Hyenodon enorm, avand canini uriasi si incisivi puternici, insa maselele sale erau de tipul bunodont, caracteristic mamiferelor omnivore. Cu toate acestea, carnea provenita din acte de pradare sau cadavre, prezenta un element foarte important din dieta sa zilnica.

Spre deosebire de ruda sa apropiata, Archaeotherium, care era un preponderant consumator de cadavre, puternicul Daeodon ucidea fara crutare orice vietate. Victime preferate erau Eporeodon-ul, un sobolan fosil de dimensiunea unei vaci, alaturi de Proebotherium si Oxydactylus, genuri de camile primitive. Moropus, un stramos urias al cailor, rinocerilor si tapirilor, cadea la randul sau prada Daeodon-ului. Multe dintre fosilele acestor animale au fost descoperite purtand urmele dintilor fiorosului porc gigant. O alta prada favorita a lui Daeodon o reprezentau primele specii de rinoceri. Deloc intimidat de reprezentatii genului Menoceros, Daeodon-ul ataca si haituia turmele acestor rinoceri primitivi pana cand, invariabil, un exemplar isi gasea sfarsitul intre falcile uriasului porc carnivor.

Din fericire, stapanii Miocenului ne pandesc doar din muzee ca o marturie a unor vremuri de mult apuse cand forta, infatisarea si ferocitatea stapaneau planeta sub chipurile Porcilor Terminatori!

Revino maine pentru un nou episod!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Robotul moale care imită picioarele păianjenilor
Robotul moale care imită picioarele păianjenilor
(P) Perne ortopedice pentru diverse afecțiuni – cum să alegi cea mai bună opțiune pentru condiția ta medicală
(P) Perne ortopedice pentru diverse afecțiuni – cum să alegi cea mai bună opțiune pentru condiția ta medicală
Erbicid controversat, găsit în mai bine de jumătate dintre probele de spermă
Erbicid controversat, găsit în mai bine de jumătate dintre probele de spermă
Test de cultură generală. De ce erau canarii folosiți în minele de cărbune?
Test de cultură generală. De ce erau canarii folosiți în minele de cărbune?
O descoperire cuantică ar putea încărca bateriile într-o clipită
O descoperire cuantică ar putea încărca bateriile într-o clipită
Cum vor influența schimbările climatice agricultura românească?
Cum vor influența schimbările climatice agricultura românească?
Cât va cheltui Polonia pentru a-și fortifica frontiera cu Belarus și Rusia?
Cât va cheltui Polonia pentru a-și fortifica frontiera cu Belarus și Rusia?
Cele mai frumoase mesaje și urări de Sf. Constantin și Elena!
Cele mai frumoase mesaje și urări de Sf. Constantin și Elena!
Ce salariu a primit șeful Nvidia în 2023? Acțiunile companiei au explodat!
Ce salariu a primit șeful Nvidia în 2023? Acțiunile companiei au explodat!
Milioane de oameni îi datorează viaţa acestui om. Invenţia sa avea să revoluţioneze medicina
Milioane de oameni îi datorează viaţa acestui om. Invenţia sa avea să revoluţioneze medicina
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
Noi funcții Google pentru Android și Maps! Anunțul făcut de companie
Noi funcții Google pentru Android și Maps! Anunțul făcut de companie
Recomandare de carte de la Bill Gates: „Dacă ești pasionat de educație, trebuie să citești această carte”
Recomandare de carte de la Bill Gates: „Dacă ești pasionat de educație, trebuie să citești această carte”
Undă verde pentru Neuralink! Compania lui Elon Musk poate implanta al doilea cip într-un creier uman
Undă verde pentru Neuralink! Compania lui Elon Musk poate implanta al doilea cip într-un creier uman
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
Cercetătorii au convertit grăsimea de pui în dispozitive de stocare a energiei
Cercetătorii au convertit grăsimea de pui în dispozitive de stocare a energiei
Cum ar arăta lumea cu peste 3 grade Celsius din cauza crizei climatice?
Cum ar arăta lumea cu peste 3 grade Celsius din cauza crizei climatice?
Un bărbat a făcut descoperirea vieții în grădina casei: o piatră cu inscripții, veche de 1.600 de ani
Un bărbat a făcut descoperirea vieții în grădina casei: o piatră cu inscripții, veche de 1.600 de ani